Održano Savjetovanje iz područja financija i računovodstva, planiranja i izvještavanja te poreznog sustava za organizacije civilnoga društva

Zbog potrebe usuglašavanja zakonodavstva u Republici Hrvatskoj sa zakonodavstvom EU u svim područjima, tako i u području financija, računovodstva i poreza, prepoznata je potreba da se i organizacije civilnoga društva informiraju o novostima u području financija i računovodstva te planiranja i izvještavanja, kao i o novinama u poreznom sustavu. Iz tih razloga, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Savjet za razvoj civilnoga društva u utorak, 15. veljače 2011. organizirali su Savjetovanje iz područja financija i računovodstva, planiranja i izvještavanja te poreznog sustava za organizacije civilnoga društva.
 
Savjetovanje je održano u Velikoj dvorani Hrvatske zajednice tehničke kulture, u Dalmatinskoj 12 u Zagrebu, a bilo je namijenjeno prvenstveno predstavnicima organizacija civilnoga društva koji se u svojoj organizaciji bave poslovima financija, računovodstva, planiranja i izvještavanja te poreznim sustavom.
 
U prvom dijelu Savjetovanja Ivana Jakir Bajo, ravnateljica Uprave za izvršavanje državnog proračuna iz Ministarstva financija i članica Savjeta za razvoj civilnoga društva dala je osvrt na odredbe Zakona o fiskalnoj odgovornost, govorila je o izradi financijskog proračuna (plana) neprofitnih organizacija, o usklađivanju odredbi statuta i drugih internih akata s promjenama u zakonodavnom okviru koji uređuje pitanja financija i računovodstva neprofitnih organizacija, o zaključivanju godine te uputama Ministarstva financija uz sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja neprofitnih organizacija za 2010., a odgovarala je i na brojna pitanja.
 
U drugom dijelu Savjetovanja dr.sc. Marija Zuber, savjetnica-urednica u stručnom časopisu “Računovodstvo i financije” govorila je o novinama u poreznom sustavu za neprofitne organizacije, a odgovarala je i na pitanja iz područja obračuna plaća i drugog dohotka u 2011., godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2010. i PDV-u za neprofitne organizacije.
 
Prezentacija Ivane Jakir Bajo iz Ministarstva financija
Prezentacija dr.sc. Marije Zuber iz časopisa „Računovodstvo i financije“