Održana međunarodna konferencija „Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije“

 Održana međunarodna konferencija

„Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije“
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa, Transparency International Hrvatska i Regionalnim programom vladavine prava za jugoistočnu Europu njemačke Zaklade Konrad Adenauer, u petak, 18. veljače 2011. u Zagrebu je organizirao međunarodnu konferenciju pod nazivom Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije.
 
Nakon pozdravnih govora predsjednika Transparency International Hrvatska, g. Nikole Kristića, te predstojnika Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, dr.sc. Igora Vidačka, gostima konferencije obratio se direktor Programa vladavine prava za Jugoistočnu Europu Zaklade Konrad Adenauer, g. Thorsten Geissler. Napomenuvši kako korupcija posebice pogađa siromašne, naglasio je da joj se treba agresivno suprotstaviti.
 
Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Paul Vandoren, u svom je uvodnom govoru napomenuo kako Europska unija od Hrvatske očekuje da primijeni konkretne mjere kako bi povećala transparentnost upravljanja državnih tijela, što je jedan od preduvjeta za borbu protiv korupcije, a pohvalio je donošenje Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, dokument kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila u studenome 2009. 
 
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudionicima je konferencije poručio kako u Hrvatskoj postoji istinska želja da se razračuna s korupcijom. Kazao je kako je Hrvatska potpuno svjesna da korupcija nagriza temelje društva, te da treba vratiti povjerenje građana u institucije, ocjenivši da je tema konferencije, Transparentnošću i otvorenim upravljanjem protiv korupcije, važna sastavnica funkcioniranja države.
 
Nakon uvodnih govora, g. Drago Kos - predsjednik Skupine zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Vijeća Europe, g. Goran Klemenčič - predsjednik slovenske Komisije za sprječavanje korupcije te g. Ronny Patz - savjetnik pri Uredu za odnose s Europskom unijom Transparency Internationala iz Bruxellesa, govorili su o europskim iskustvima u provedbi načela transparentnosti i otvorenog upravljanja. Raspravu je moderirao prof.dr.sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Na konferenciji je bilo riječi i provedbi novih standarda transparentnosti u radu tijela državne uprave Republike Hrvatske, gdje su o svojim iskustvima i izazovima vezanima uz spomenutu temu govorili g. Davor Ljubanović, državni tajnik u Ministarstvu uprave, dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge, prof.dr.sc. Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te moderatorica, Slađana Novota, predsjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva.  
 
Ministarstvo pravosuđa u sklopu konferencije predstavilo je rezultate istraživanja o percepciji korupcije u Hrvatskoj u 2010. Riječ je o istraživanju koje je prošle godine provela nezavisna agencija za istraživanje tržišta Hendal na uzorku od tisuću građana, u sklopu projekta "Jačanje međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - Kampanja za podizanje svijesti", financirana iz EU-ova programa IPA 2007. za Hrvatsku. U usporedbi s rezultatima iz 2007., koje je po istim parametrima proveo Gallup, pokazuje se da se povećala percepcija korupcije o dužnosnicima i političarima koji dopuštaju organizirani kriminal u zamjenu za novčanu vrijednost ili protuuslugu. U odnosu na prijašnje istraživanje povećan je broj građana koji drže da se ipak može nešto učiniti u borbi protiv korupcije i to strožim zakonima, presudama i edukacijom. 
 
  
U završnoj panel raspravi koju je moderirao Mislav Togonal, novinar Hrvatske radiotelevizije, domaći i strani stručnjaci govorili su o transparentnosi i otvorenom upravljanju na lokalnim razinama. Teorijski dio priče pružio je prof.dr.sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gđa Nienke Palstra iz Transparency International Bruxelles predstavila je europska iskustva u postizanju otvorenog upravljanja na lokalnim razinama, dok su o izazovima koji predstoje Republici Hrvatskoj u uređivanju transparentog lokalnog upravljanja govorili predstavnici različitih sektora: gđa Sandra Pernar iz GONG-a, gđa Maja Stanojević-Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca te gđa Nives Kopajtich-Škrlec iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. 
 
 
 
Ciljevi su ove konferencije bili predstaviti široj javnosti dosadašnja postignuća i poduzete mjere u području jačanja transparentnosti i otvorenosti u radu tijela javne vlasti u Hrvatskoj, upoznati se s relevantnim europskim iskustvima i praksom, te otvoriti raspravu o mogućoj suradnji svih društvenih aktera u ovome području od velikog značaja za uspjeh antikorupcijske politike u Republici Hrvatskoj. Valja reći kako je na konferenciji sudjelovalo gotovo dvije stotine sudionika, među kojima su visoki dužnosnici niza međunarodnih organizacija, državnih tijela, veleposlanstava zemalja Europske unije u Republici Hrvatskoj, čelnici županija i gradova te predstavnici akademske zajednice, organizacija civilnoga društva i medija. 
 
Materijale s konferencije, uključujući i prezentacije izlagača možete preuzeti ovdje.