Izvješće Programa Ujedinjenih naroda United Nations Volunteers – „Utjecaj zakona i politika na područje volonterstva od 2001.“

U sklopu Programa Ujedinjenih naroda United Nations Volunteers, pripremljena je globalna studija o trendovima i praksama razvoja i potpore politikama u području volonterstva. Izvještaj pod nazivom „Utjecaj zakona i politika na područje volonterstva od 2001.“, izradili su Međunarodni centar za neprofitno pravo (ICNL) i Europski centar za neprofitno pravo (ECNL) uz financijsku potporu Kanadske međunarodne razvojne agencije (Canadian International Development Agency, CIDA), a objavljen je u lipnju 2010.

Od 2001. kada je Organizacija Ujedinjenih naroda proglasila Međunarodnu godinu volonterstva, ta organizacija u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva i drugim dionicima prepoznali su značaj doprinosa volonterstva u kontekstu mira i razvoja u svijetu. Generalna skupština UN-a posebno je ustvrdila važnost zakonodavnog i fiskalnog okvira za razvoj volonterstva, te u tom smislu i potiče vlade na donošenje zakona.
Ovo izvješće predstavlja sveobuhvatni pregled u sedam regija svijeta uključujući i studije slučaja u pojedinim državama tih regija, pa tako i Hrvatske. Sastoji se od analiza procesa pripreme i provedbe zakona i politika u području volonterstva s naglaskom na potrebu prilagođavanja propisa posebnim lokalnim, nacionalnim i regionalnim okruženjima.

Tekst Izvješća možete preuzeti ovdje.

Detaljnije informacije o izvješću te o organizaciji United Nationas Volunteers dostupne su na sljedeća dva linka:

http://www.icnl.org  
http://www.unv.org/